Kaakklachten behandeling

Temporomandibulaire dysfuncties (TMDs), Craniomandibulaire dysfuncties (CMDs) of kaakgewrichtsklachten  verwijzen naar een groep van musculoskeletale aandoeningen van het temporomandibulaire gewricht =kaakgewricht, de kauwspieren of beiden.  In de algemene populatie komen ze voor met een frequentie van 10 tot 70% waarbij in het laatste geval de symptomen mild zijn en geen behandeling behoeven.

Wanneer deze klachten gepaard gaan met ernstige bewegingsbeperking oa bij eten of bij tandartsbezoek en/of pijn bij bijten, kauwen, lachen, gapen, zoenen en praten ontstaat er een hulpvraag. Ook oorsuizen wordt hier succesvol behandeld.

Na een grondige analyse van het probleem dmv vraagstelling, bewegingsonderzoek, controle van de spieren, opsporen van uitlokkende en/of in stand houdende factoren… wordt de behandeling gestart.

In eerste instantie is vaak het doel van de behandeling pijn te verminderen dmv onze technieken, tips en een duidelijke uitleg te verschaffen.

Daarnaast kan de beperkte beweeglijkheid van het kaakgewricht dmv manuele technieken en oefeningen hersteld worden.

Naast doorverwijzing van huisarts of kaakspecialist kan u ook van uw tandarts een doorverwijzing of voorschrift voor behandelingen krijgen.